foto1
W każdy czwartek - wystawienie Najświętszego Sakramentu od porannej do wieczornej Mszy św.
foto1
Październikowe nabożeństwa różańcowe - w dni powszednie o godz. 17.15, w niedziele o godz. 16.30
foto1
Koronka do Bożego Miłosierdzia - codziennie o 17.45, w niedzielę o 8.35
foto1
6 październik godz. 13.00 - MARSZ DLA ŻYCIA I RODZINY
foto1
Nowenna do Matki Bożej – w środy o godz. 17.30.

18 353 88 50
parafiagorlice@poczta.fm
ul. Ariańska 4 Gorlice



kalendarz

Wrzesień 2021
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

 

 „PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020”

Harmonogram wydawania produktów żywnościowych 

Osoby posiadające skierowania z gorlickich Ośrodków Pomocy Społecznej zapraszamy po odbiór żywności:

 - 27 stycznia 2021

 - 10 lutego 2021

- 10 marca 2021

- 8 kwietnia 2021

- 6 maja 2021

- 9 czerwca 2021

- 12 lipca 2021

- 4 sierpnia 2021

- 7 września 2021

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

 

1.542,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.161,60 zł dla osoby w rodzinie.

 

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w powiecie gorlickim przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Parafia pw. Św. Jadwigi Królowej w Gorlicach. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności,
  • Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

 

PODPROGRAM 2020 

Podprogram 2020  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.



OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021

 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych

 (np. catering).

 

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 42,87 kg na osobę, w tym:

  • Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,  

3) buraczki wiórki 1,40 kg, 

4) powidła śliwkowe 1,50 kg, 

5) mus jabłkowy 1,44 kg

  • Artykuły skrobiowe:

6) makaron jajeczny 5 kg, 

7) płatki owsiane 1 kg, 

8) ryż biały 2 kg, 

9) kasza jęczmienna 1,50 kg, 

10) herbatniki maślane  0,40 kg, 

11) kawa zbożowa rozpuszczalna 0,60 kg,

  • Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l, 

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 1,6 kg, 

  • Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,40 kg, 

15) szynka wieprzowa 1,80 kg, 

16) pasztet drobiowy 0,32 kg, 

17) filet z makreli w oleju 1,19 kg, 

  • Cukier:

18) cukier biały 4kg, 

19) Miód nektarowy 0,50 kg

  • Tłuszcze:

20) olej rzepakowy 4 l, 

  • Dania gotowe:

21) Fasolka po bretońsku  1,40 kg. 

 

Podsumowanie Podprogramu 2019

W ramach Podprogramu 2019 Parafia pw. Św. Jadwigi Królowej w Gorlicach objęła wsparciem żywnościowym 5309 osób przekazując 329 ton żywności w formie 34664 paczek.

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 Parafia pw. Św. Jadwigi Królowej w Gorlicach objęła wsparciem żywnościowym 5665 osób przekazując 285 ton żywności w formie 41605 paczek.

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.

Dodatkowo Parafia pw. Św. Jadwigi Królowej w Gorlicach realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak:  śniadanie wielkanocne, spotkanie profilaktyczne oraz  wigilie dla samotnych i potrzebujących, a także  festyn parafialny.

 

 



Copyright © 2021 Copyright Parafia św. Jadwigi Królowej Rights Reserved.